Om oss

Solrosens förskola ligger i stadsdelen Husensjö och Rosengården. Vårt hus är omgivet av en stor, lummig gård med massor av lekmöjligheter. Barnen kan leka bland rutschkanor och gungor eller smyga in bland våra höga buskage och skapa sin egen fantasivärld.

På gården har vi också en fin grillplats, odlingslådor, insektshotell, hinderbana, lek-kök och bambuskog. Dessutom har vi gångavstånd till härliga grönområden, Fredriksdals friluftsmuseum och Jordbodalen. Vi arbetar hälsofrämjande och har fått utmärkelsen Grön flagg av Håll Sverige Rent.

På förskolan finns avdelningarna Solen, Pingvinen och Droppen för de yngre barnen samt Trollsländan, Blåvalen och Smulan för de äldre barnen. För våra femåringar har vi en utegrupp som lämnar förskolan ett par timmar varje dag.

Ekologisk och kravmärkt mat

På vår förskola lagar vi maten på plats i vårt kök. Vi vill ge barnen en positiv bild av mat. För att uppnå bästa resultat lagar och bakar vi allt från grunden. Det sprider en doft av hemlagad mat och nybakt bröd utanför kökets dörrar. Solrosens kök levererar också mat till andra förskolor i området. Vi jobbar mycket med ekologiska råvaror. En del måltider är helt ekologiska.

Nanny Palmkvist-andan

Tillsammans med förskolorna och skolan i vårt område har vi en gemensamt förhållningssätt till lärandet och barnets utveckling. Vi är inspirerade av folkskolläraren Nanny Palmkvist som redan 1908 tänkte sig framtidens skola som en skola fylld av glädje, nyfikenhet och möjligheter.

I skriften ”Framtidens folkskola” från 1908 skrev Nanny Palmkvist om begreppet ”sol i skolan”. För henne stod detta för arbetsglädje och ”icke arbetets möda och tristhet som släcker flamman i frågande barnaögon”. Hon slog även fast att ”skolan ska giva lyckomöjligheter. Ty lycka är att ha funnit sin rätta plats i livet, den rätta användningen för sina anlag och krafter”. ”Varje barn föds med sina anlag. Det är dess rätt att få dessa anlag utvecklade”.

Hon lyfte även fram vikten av att låta barnet tänka fritt. ”Därav följer undersökning. Giv barnet tillfälle att praktiskt omsätta sina tankar. På den vägen lär barnet verkligen något”. Här kan du läsa om hur vi omsätter Nanny Palmkvists tankar i dagens förskola.

Vårt närområde

Solrosens förskola centralt belägen i Helsingborg. Skolan och förskolorna här är omringade av grönområden för lek och utevistelse. Området är även väl skyddat från biltrafik. Integrerat i skolan ligger stadsdelens bibliotek och inom gångavstånd når vi kulturella utbud och fritidsaktiviteter.

I närområdet hittar du Nanny Palmkvistskolan med årskurserna F-6 med tillhörande fritidshem samt Galaxens förskola, Hoppetossans förskola, Husensjö förskola, Myrans förskola, Nyckelpigans förskola, Regnbågens förskola, Skarans förskola, Växthusets förskola, John Blunds förskola och fritidshem och stadens astma- och allergiförskola Svalan. I området finns även den pedagogiska omsorgen Husmusen och familjecentralen Fröhuset.